Tuesday, June 9, 2009

Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden

Vandaag ontving Kimono Club het volgende persbericht:






Het Japanse
Gezantschap van
1862

Lezing door
Arti Ponsen

Zondag 14 juni, 14.00 uur
Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden

Naar aanleiding van de tentoonstelling Holland Mania in Museum De Lakenhal geeft Arti Ponsen op zondag 14 juni een lezing over het Japanse Gezantschap van 1862, ofwel het allereerste bezoek van Japanners aan Nederland.
Japanse toeristen in Nederland zijn ons tegenwoordig niet vreemd, maar bij hun eerste bezoek aan ons land zo’n 150 jaar geleden baarden de ‘Japanneezen’ groot opzien. De Japanse gasten keken echter ook terug. Hoe zagen zij ons? Hoe komt het dat zij zich hier – naar eigen zeggen – zo ‘thuis’ voelden? Wat waren de gevolgen van het bezoek van dit diplomatieke gezelschap? Arti Ponsen leverde een historische bijdrage aan de tentoonstelling Holland Mania en schreef meerdere teksten in de bijbehorende catalogus. Aan de hand van vele afbeeldingen en hilarische anekdotes verhaalt zij over de ‘Holland Manie’ van de allereerste Japanners in Leiden. De lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs. Aanvang 14.00 uur.

De tentoonstelling Holland Mania, Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland is nog te zien t/m 30 augustus. Historische presentaties tonen hoe Amerikaanse en Japanse kunstenaars, diplomaten en toeristen naar Nederland reisden en wat zij daar zagen. Hedendaagse kunstenaars maakten artistieke ingrepen op het fenomeen Holland Mania, waarbij alle zintuigen worden aangesproken. Zo roepen geuren uit het negentiende-eeuwse Deshima de sfeer op van de tijd dat de Nederlanders op dit eiland waren, en verwijst een windinstallaties naar het oer-Hollandse gevecht tegen de natuur. Aanleiding van Holland Mania is de viering van het vierde eeuwfeest van de vestiging van de Pilgrims in Leiden, de tocht van Henry Hudson naar Amerika én de viering van 400 jaar handelscontacten tussen Nederland en Japan.

Overige activiteiten in De Lakenhal en in De Lakenhal in Scheltema:
- zo 14 juni, 13.30 - 16.30 uur:
Perfomance van een geisha in het museum. Deze vormt een onderdeel van de geuren-installatie van Maki Ueda.
- zo 14 juni, 15.00 -16.00 uur: gratis zondagmiddagrondleiding door een museumgids.
- za 13 en zo 14 juni, 29 uur non-stop: Scheltema Kunstfestival “Land of the Rising Senses”, zie www.scheltemacomplex.nl

Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, meer info tel 071-5165360
zie http://www.hollandmania.nl/ voor het complete activiteiten-programma

Bijschrift afbeelding: Fukuzawa Yukichi (tolk/vertaler van het Japans gezelschap), ‘in westerse pose' gefotografeerd tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Saturday, June 6, 2009

Nichiran Bazaar

14 juni is er een liefdadigheids bazaar in Amstelveen: Nichiran Silvernet Bazaar
De opbrengst is bedoeld voor oudere uit Japan afkomstige mensen in nederlnad. Er zullen lekkere Japanse hapjes verkocht worden en er worden leuke workshops en demonstraties aangeboden.
Misschien een goede reden om er op uit te gaan in kimono?

The 14th of June there will be a Japanese Bazaar. Nichiran Silvernet Bazaar It's at the Go-Centre in Amstelveen. The purpose of the bazzar is to collect money for elderly people in japan. There will be a lot of nice Japanese food and the oportunity to wear Kimono! Some demonstrations like kimono, calligraphy, ikebana etc.

Wednesday, June 3, 2009

Sumo Wrestling Event

Voor geïnteresseerden is er aankomende vrijdag en zaterdag (5 en 6 juni) een Sumo Wrestling Event in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Het is de allereerste keer dat er in Nederland een sumo-evenement wordt gehouden, dit om de 400 jaar oude handelsrelatie tussen Japan en Nederland te vieren.

Wil je naar het Sumo Wrestling Event, neem dan contact op met het Japanese Chamber of Commerce.


For those interested, next friday and saturday (June 5 and 6) the first Sumo Wrestling Event will take place in the Heineken Music Hall in Amsterdam.

It's the first time for a sumo event to be held in The Netherlands, this is to celebrate the anniversary of 400 years of trade between Japan and The Netherlands.

If you want to see the Sumo Wrestling Event, please contact the Japanese Chamber of Commerce.